led-armatuur

Hoe installeer je LED-lampen?

Er komt een moment dat je huidige tl buis het begeeft. Dit kan zijn omdat hij zijn natuurlijke uiterlijke leeftijd heeft bereikt. Dit kan echter ook andere redenen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat de buis of zelfs het hele armatuur wordt vervangen omdat er wordt gekozen voor het led alternatief. De reden dat steeds meer mensen hiervoor kiezen is vrij logisch. Een led tl is in veel opzichten een beter alternatief. Het zit hem sowieso in de levendsduur. Die kan wel een keer of vijf langer zijn. Daarnaast heeft een led tl geen last van typische ouderwetse tl buis-kwaaltjes zoals het vervelende knipperen, aan/uit-flikkeren en zoemen. Het beste voordeel is echter het efficiënt gebruik van energie. Niemand wil meer betalen voor energie dan strikt noodzakelijk. Als je bedenkt dat een oude tl buis zonder led technologie tot wel 90% van de energie kan verspillen en dus niet gebruikt om licht te produceren, dan is het een zeer begrijpelijk verhaal dat mensen massaal overstappen op led tl.

led-armatuur

Hoe installeer je een led-armatuur?

Er zijn verschillende soorten led-armaturen. De meest voorkomende soorten zijn de ip20, de ip44 en de ip65. De laatste beschikt over een kap. Hiermee wordt water en stof buiten de deur gehouden. De andere armaturen liggen ‘bloot’. Uitgaande van de ip65 variant gaat het installeren als volgt in zijn werk:

– klik de kap voorzichtig los aan beide zijdes door middel van de klemmen.

– draai vervolgens het makkelijk zichtbaar draaislot en haal het element eruit.

– leidt een snoer naar binnen via de plug.

– sluit de losse aders correct aan (blauw en bruin is electro, groen/geel aarde).

– test de lamp

– haal de led tl eruit en bevestig op plafond of de muur

– draai de led tl er weer in, test nogmaals.

– plaats het element terug en draai het draaislot weer terug.

– plaats de kap (in geval van een ip65) weer terug. Het led-armatuur is geplaatst.

Zonder nieuw armatuur?

als je liever nog even gebruik maakt van je huidige, traditionele tl armatuur dan kan dat. Dankzij de introductie van retrofit kunnen nieuwe ledlampen makkelijk en op identieke wijze worden geïnstalleerd als de bestaande lampen van weleer.